Oppdrag på Mars
Spirits ferd del 2
Etter tre måneder på Mars holder roveren Spirit fortsatt koken. Hvor lenge klarer den å holde det gående? Greier den å ta seg frem til Columbia Hills? Vil den tåle vinteren som nærmer seg?
» Les mer  
Opportunitys ferd del 2
Opportunity hadde ingen planer om å pensjonere seg etter å ha arbeidet seg gjennom sine første 90 soler. Her kan du lese om hvordan det har gått med den trofaste roveren.
» Les mer  
Planlagte ekspedisjoner til Mars i fremtiden
Siden 1997 har det vært stor aktivitet når det gjelder utforskning av Mars. Det ser ut til at denne trenden vil fortsette. Mange ekspedisjoner er planlagt for årene som kommer.
» Les mer  
Oppdraget til roverne
Hvorfor har de to roverne Spirit og Opportunity blitt sendt til Mars? Jo, fordi forskerne vil vite om det finnes vann på Mars og kanskje til og med liv der oppe. Ved å ta prøver og studere geologien, og sende informasjon og bilder til Jorda kan vi få vite mer om den røde planet.
» Les mer  
Spirits ferd på Mars
Spirit landet 4. januar 2004 klokken 05.35 i Gusev-krateret på Mars. Krateret er 150 km stort, og man mener at dette er en uttørka innsjø. Landingstedene til de to roverne ble valgt ut blant 155 mulige alternativer, og det har tatt forskerne 2 år å ta avgjørelsen!
» Les mer  
Opportunitys ferd på Mars
Opportunity landet 25. januar 2004 klokken 05.54 i et sletteområde som kalles Maridiani Planum. På stedet der Opportunity landet kunne man tidlig se fremspring av grunnfjell. I tillegg er det ikke spredte steiner på bakken her slik som hos Spirit, noe som gjør terrenget enkelt å kjøre i for Opportunity. Man fant ut fra bildene roveren tok at den hadde landet midt i et krater, noe som var bedre enn forventet. Håpet var at roveren skulle lande i nærheten av et krater. I et krater kan man nemlig studere flere lag oppover langs kraterkanten. Landingstedet ble tidlig kalt et drømmested for geologene!
» Les mer  
Mars Express
Mars Express er det første europeiske romfartøyet som noen gang er blitt sendt til Mars. Romfartøyet kom fram til Mars 25. desember 2003 og går nå i bane rundt planeten.
» Les mer