Oppskytingen fra Jorda
26.04.2004 - 16:10
Publisert av: Martin Winther Lehn
Tema: Ferden til Mars
Side 1 av 3 Neste side
Roverne Spirit og Opportunity veier 174 kg hver. For å sende disse til Mars benyttet NASA to raketter på 285 tonn! I denne artikkelen kan du lese om rakettene som ble brukt og om oppskytingen fra Jorda.
Kan vi sende opp noe til Mars når som helst?
Hvor mye energi som kreves for en reise til Mars, avhenger av hvor Mars befinner seg i forhold til Jorda. Mars bruker 687 døgn på en runde rundt Sola, altså nesten dobbelt så lang tid som et år er på Jorda. Det går 26 måneder mellom hver gang Jorda tar igjen Mars med en runde, og like lenge er det mellom hver gang det passer å sende et romfartøy til planeten. Selv på disse tidspunktene er det bare så vidt rakettene er kraftige nok til å kunne sende noe avsted.

Forrige gang Mars og Jorda var i riktig posisjon for en oppskyting til Mars, var sommeren 2003. Det var denne sommeren rakettene som inneholdt roverne Spirit og Opportunity ble skutt opp. Roverne måtte sendes opp i hver sin rakett. Lasten ville blitt for tung dersom en rakett skulle ha tatt med seg begge. Oppskytingene foregikk på Cape Canaveral Air Force Station i delstaten Florida i USA.
Raketten med Spirit holder på å ta av fra bakken.
Raketten med Spirit holder på å ta av fra bakken. Kilde: NASA/Boeing
Rakettene veide 285 000 kg før oppskyting. De fraktet med seg hvert sitt romfartøy som veide 1070 kg. Det var bare romfartøyene som reiste hele veien til Mars.

På bildet til høyre kan du se raketten som roveren Spirit ble skutt opp med. Oppskytingen fant sted 10. juni 2003 klokka to på dagen lokal tid. Både rakettens andre og tredje trinn er i den hvite delen øverst i raketten. Romfartøyet med Spirit ligger i ?nesen? på raketten, der toppen skrår innover.
Raketten med Opportunity ombord tar av fra Florida 7. juli klokka 11 om kvelden (lokal tid).
Raketten med Opportunity ombord tar av fra Florida 7. juli klokka 11 om kvelden (lokal tid). Kilde: NASA/Boeing
Rakettoppskytingene ble utsatt flere ganger på grunn av dårlig vær. Været i Florida om sommeren er ustabilt. Raketten kan ikke skytes opp dersom det er for sterk vind høyt oppe i atmosfæren.
For at raketten skal få riktig bane, kan den bare skytes opp ved bestemte tidspunkter. Slike tidspunkt kalles for ?oppskytingsvinduer?. Det er to slike tidspunkter hvert døgn, og de bestemmes av Jordas rotasjon. Dersom en oppskyting skulle bli et par minutter forsinket, må man vente til neste oppskytingsvindu.

Siste mulighet for oppskyting av Opportunity ville vært 15. juli. Raketten som ble brukt ville ikke vært kraftig nok til å sende et romfartøy til Mars senere. Hadde ikke folkene i NASA klart å sende opp raketten før da, ville de blitt nødt til å vente i to år, til Jorda igjen er i riktig posisjon i forhold til Mars.
Klikk her for å se mange flotte oppskytingsbilder av Delta2-raketter
  Neste side
Referanser:

- Boeing
- NASA