Oppdraget til roverne
26.04.2004 - 16:20
Publisert av: Hege Sande
Tema: Oppdrag på Mars
Side 2 av 2 Forrige side
Hvordan opererer Opportunity og Spirit?
Opportunitys slipeverktøy
Opportunitys slipeverktøy Kilde: NASA
Hver av dem kan kjøre til sammen mellom 500 meter og 1 kilometer på overflaten til Mars. Kjøretøyene vil bli regnet som suksesser dersom de klarer å kjøre mer enn 600 meter på Mars. Spirit har satt ny lengderekord for antall meter tilbakelagt på en sol. Den kjørte den 17. april hele 140,9 meter på Mars. Den gamle rekorden til Sojourner var på 7 meter, og denne roveren tilbakela totalt 102 meter på planetens overflate.

Roverne drives av solpanelene. Disse vil etter hvert bli skitnet til og effekten minskes. I tillegg går det mot høst og vinter på Mars, og dagene blir stadig kortere. Dette gjør at rovernes solpaneler etter hvert vil produsere mindre og mindre energi pr. sol. Det er beregnet at roverne skal kunne kjøre rundt på Mars i hvert fall i 90 soler. Etter dette vet man ikke om roverne vil kunne fortsette eller ikke. Men man håper på at de kan klare å fortsette en stund til, kanskje opp mot 270 soler. En annen ting som gjør uvissheten stor er at de ulike instrumentene kan bli slitt og ødelagt av de store temperaturendringene på Mars. Selv om de meste av elektronikk ligger godt beskyttet inne i skallet til roverne, er det ikke sikkert om roverne ?overlever? vinteren.

Roverne opererer omtrent som en menneskelig geolog ville ha gjort for å undersøke steiner. De er utstyrt med en stålbørste til å børste bort støv, og med et slipeverktøy. Dermed kan roverne gjøre analyser av steiner både slik som de finner dem, dekket av støv, og av selve steinene uten det ytre støvlaget. I tillegg har roverne magneter som brukes til å fange opp magnetiske støvpartikler. Også disse partiklene blir analysert.

Roverne vil hele tiden på sin ferd ta bilder med de ulike kameraene sine. Disse vil bli brukt til å planlegge deres videre ferd og selvsagt til å dokumentere overflaten til Mars. Spirit sendte de første bildene fra Mars.
En sol på Mars for Spirit og Opportunity
Hver morgen ?våkner? roverne. De retter da sine direkteantenner mot Jorda og får så overført data om hva dagens oppdrag er. For å vite i hvilken retning antennen skal vendes, tar roverne bilder for å lokalisere Sola. Ut i fra Solas posisjon klarer roverne å finne ut hvor Jorda befinner seg.

Roverne får to typer oppdrag. En rover får enten beskjed om hver minste detalj den skal gjøre, som for eksempel "kjør 4 meter frem, snu 45 grader til venstre og fortsett 1 meter". Eller den får beskjed om at den skal kjøre til en bestemte posisjon, og må da selv velge hvordan den enklest kan utføre ordren. Den vil da bruke kameraene og innhente informasjon om terrenget og eventuelle hindringer før den legger opp kjøreruten. Denne måten å styre roverne blir kalt et autonomt system.
Her kan du se en animasjon som viser hvordan roverne benytter seg av det autonome systemet!
(Computer Simulation of Autonomous Navigation - Feb 09, 2004)
Over halvparten av informasjonen fra roverne blir sendt til Jorda via de to romfartøyene Mars Global Surveyor og Mars Odyssey. Disse går i bane rundt Mars og passerer over landingsstedene til Spirit og Opportunity to ganger hver sol, en gang om dagen og en gang om natten. Det er et fartøy til som sirkulerer rundt Mars. Dette er det europeiske fartøyet Mars Express. Roverne sender ikke informasjon til Jorda via dette, men Mars Express har kommunisert med Spirit èn gang. Dette ble gjort for å vite om kommunikasjonskanelen mellom dem fungerte, slik at man har en reserve dersom noe skulle hende med de to NASA- fartøyene.

Om natten ?sover? roverne. Dette vil si at de står stille med flest mulig av sine instrumenter avslått for å spare strøm. Siden de drives av solcellepanel vil de ikke få tilførsel av ny energi om natten, og må la energiforbruket være på et minimum.

Spørsmål: Tror du roverne kommuniserer med hverandre?
Ja
Nei



Klikk på knappen "Sjekk svar!" for å se om du har svart korrekt
Forrige side  
Referanser:

- Erik Tronstad: eRomfart
- NASA