Oppdraget til roverne
26.04.2004 - 16:20
Publisert av: Hege Sande
Tema: Oppdrag på Mars
Side 1 av 2 Neste side
Hvorfor har de to roverne Spirit og Opportunity blitt sendt til Mars? Jo, fordi forskerne vil vite om det finnes vann på Mars og kanskje til og med liv der oppe. Ved å ta prøver og studere geologien, og sende informasjon og bilder til Jorda kan vi få vite mer om den røde planet.
Bare 3 fartøyer har landet vellykket på Mars før Spirit og Opportunity landet i januar 2004. Dette er Viking 1 og 2 i 1976 og Mars Pathfinder i 1997. Med Mars Pathfinder ble roveren Sojourner sendt opp.
Spirit/Opportunity sammen med en modell av Sojourner
Spirit/Opportunity sammen med en modell av Sojourner Kilde: NASA
Opportunity og Spirit er større rovere som bærer med seg alt av utstyr. Disse to roverne fikk sine navn etter en stor konkurranse blant barne- og ungdomsskoleelever i USA. Til slutt ble det 9 år gamle Sofi Collis som vant, og fikk æren av å navngi roverne.
Roverne består av:
-en kropp; denne er omtrent som på en bil, et sterkt ytterskall for å beskytte elektronikk og batterier. Skallet isolerer også det indre mot temperatursvingninger, slik at temperaturen holder seg noenlunde stabil.

-en hjerne ?? en datamaskin. Roverne har tre typer minne. Vanlig pc-minne, der alt som er i minnet blir borte når strømmen kuttes (RAM). En minnetype der innholdet i minnet ikke blir slettet selv om strømmen blir kuttet, og en minnetype som det bare kan leses informasjon fra og ikke lagres noe på (ROM).

-temperaturmålere

-nakke og hode med øyner ?? mast med kamera. Roverne har 10 kameraer hver. Av disse er 3 til vitenskapelig bruk og 7 til teknisk bruk. De siste 7 blir blant annet brukt til navigasjon. 2 kameraer som sitter øverst i masten tar bilder av terrenget foran roverne og 2 kameraer tar bilder bakover. Disse brukes for å finne gode kjøreruter for de 2 roverne.

-en instrumentarm som er omtrent like lang som en menneskearm. Den har både skulder-, albue- og håndledd. På denne armen har roverne blant annet 2 spektrometer, et for å bestemme hvilke grunnstoffer steinene på overflaten består av, og et som kan bestemme strukturen av jernatomer i dem. I tillegg sitter det også et mikroskopkamera ytterst på enden av armen.

-hjul og legger. Roverne har 6 hjul. Ved å låse 5 av disse og spinne med det 6. vil roverne kunne skrape bort det øverste laget av overflaten på Mars. Dette er den eneste måten de kan komme seg ned under overflaten, siden de ikke har noen graveredskap.

-energi ?? batteri og solcelle

-kommunikasjon ?? antenner for å snakke og lytte
Vil du vite mer om instrumentarmen? Trykk her!
<pre>1,2,3,4  Instrumentarmen med de to spektrometrene, mikroskopkameraet og slipeverktøyet
5     En magnettavle
6     Solcellepaneler
7     Panoramakameraet
8     Et navigasjonskamera
9     Antenne for overføring av data til fartøyene i bane rundt Mars
10     Direkteantenne for kommunikasjon til Jorda
</pre>
1,2,3,4  Instrumentarmen med de to spektrometrene, mikroskopkameraet og slipeverktøyet
5     En magnettavle
6     Solcellepaneler
7     Panoramakameraet
8     Et navigasjonskamera
9     Antenne for overføring av data til fartøyene i bane rundt Mars
10     Direkteantenne for kommunikasjon til Jorda
Kilde: NASA/Erik Tronstad
Her kan du se flere bilder av roverne!

Spørsmål: Hvor stor tror du roverne er?
Like stor som en fotball
Like stor som en bil
Like stor som en buss
Like stor som et hus

Klikk på knappen "Sjekk svar!" for å se om du har svart korrekt
  Neste side
Referanser:

- Erik Tronstad: eRomfart
- NASA