Spirits ferd på Mars
26.04.2004 - 16:10
Publisert av: Hege Sande
Tema: Oppdrag på Mars
Side 1 av 4 Neste side
Spirit landet 4. januar 2004 klokken 05.35 i Gusev-krateret på Mars. Krateret er 150 km stort, og man mener at dette er en uttørka innsjø. Landingstedene til de to roverne ble valgt ut blant 155 mulige alternativer, og det har tatt forskerne 2 år å ta avgjørelsen!
Bilde tatt bakover. Man ser plattformen roveren nettopp har forlatt.
Bilde tatt bakover. Man ser plattformen roveren nettopp har forlatt. Kilde: NASA
Det tok 11 soler før Spirit forlot landingsplatfomen. Problemer med landingputene bidro til at det tok så lang tid. Den 15. januar kjørte Spirit ned fra plattformen og stanset på overflaten av Mars med bakhjulene ca. 1 meter fra plattformen.

Her kan du se en animasjon av Spirit som forlater platformen sin!
(Virtual Rover Drives Toward Rock)
Før du leser denne artikkelen kan det være lurt å se på Spirits kjøreplan her.
Januar:

17. januar: Spirit tok i bruk den bevegelige instrumentarmen for første gang. Også de fire instrumentene på armen ble prøvd ut og fungerte akkurat som de skulle.

18. januar: Roveren kjørte 3 meter fremover til en stein forskerne har valgt å kalle Adirondack. Denne lille kjøreturen tok lang tid (30 minutter) fordi Spirit stoppet flere ganger underveis for å ta bilder. Selv om strekningen var kort, ble den viktig for å kartlegge hvor godt festene hjulene fikk på overflaten.

20.januar: Denne dagen ble brukt til å analysere steinen.

22.januar: Spirit får problemer. Den sendte ikke de dataene den skulle til Mars Global Surveyor dagen før, og man fikk heller ikke direktekontakt med roveren.

25.januar: Spirit har fremdeles problemer og man tror at det er på grunn av en feil i et av roverens tre minnetyper. Helt siden problemet oppsto har ikke Spirit sovet om natten, noe som gjør at den ikke har spart strøm slik den skal. Den ble derfor beordret til å slå seg av å sove, noe den gjorde.

30.januar: Forskerne klarte å rette opp dataproblemene, og Spirit ser ut til å fungere normalt igjen. Roveren vil kunne gå tilbake til arbeidet sitt om et par dager.
  Neste side
Referanser:

- Dagbladet 9.februar 2004, Artikkelen
- Erik Tronstad: eRomfart
- NASA