Historisk oversikt
26.04.2004 - 16:00
Publisert av: Martin Winther Lehn
Tema: Informasjon om Mars
Her er en historisk oversikt over de viktigste hendelsene for utforskningen av Mars, fra tidlig på 1600-tallet og frem til i dag.
1610
?ret før oppfant Galileo Galilei teleskopet, og nå kunne man for første gang studere Mars med noe mer enn bare det blotte øyet.
1659
Christian Huygens oppdaget at Mars roterer rundt sin akse og at et døgn på Mars har omtrent samme lengde som på Jorda.
1830
?Den geografiske perioden? begynte. Det ble laget kart over planeten basert på observasjoner med teleskop. Men kartene var ikke særlig detaljerte.
1877
Kanaler på Mars, tegnet i 1877 av Schiaparelli.
Kanaler på Mars, tegnet i 1877 av Schiaparelli. Kilde: NASA
Teleskopene var blitt mye bedre. De to månene til Mars blir oppdaget dette året.
Italieneren Giovanni Schiaparelli laget kart over Mars, der han hadde med 65 lyse og mørke områder. Disse ga han navn, og de fleste navnene brukes fortsatt. Han la spesielt merke til mange mørke linjer på Mars som han ga betegnelsen ?canali?. Betydningen av ordet ble senere misforstått av mange. De trodde det betydde kunstige kanaler, kanaler som måtte være laget av levende vesener.
1895
Percival Lowell var en mann som var lidenskapelig opptatt av Mars. Han brukte mye tid på å studere planeten, og ?oppdaget? mange flere kanaler enn Schiaparelli hadde gjort. Lowell var overbevist om at nettverkene av kanaler var vanningssystem for regioner med jordbruk. I 1895 skrev han den første av sine tre bøker om Mars. Hver bok var mer entusiastisk en den foregående når det gjaldt ideen om avansert liv på Mars. Men kanalene Lowell trodde han så var i virkeligheten bare optiske illusjoner og fantasi.
1965
Mariner 4
Mariner 4 Kilde: NASA
Dette var et revolusjonerende år for utforskning av Mars. 14 juli 1965 ble amerikanske Mariner 4 det første romfartøyet som nådde fram til og undersøkte planeten. Mariner 4 fløy forbi Mars, og på det nærmeste var den i underkant av 10 000 km fra overflata. Romfartøyet tok 22 fotografier av Mars og sendte disse til Jorda i form av signaler. Det ble ikke funnet kanaler eller flytende vann. Det ble klart at Mars er en kald og ugjestmild planet som er mer lik Månen enn Jorda og lite egnet for liv.
1971
Mariner 9
Mariner 9 Kilde: NASA
Amerikanske Mariner 9 gikk inn i bane rundt Mars, og ble dermed den første kunstige satellitten til å gå i bane rundt en annen planet enn Jorda. Mariner 9 ga oss en stor mengde ny kunnskap om planeten Mars.
Sovjetiske Mars 3 gikk inn i bane rundt Mars bare et par uker etter Mariner 9. Den hadde en landingsenhet som sto for den første myke landingen på Mars. Men den klarte bare å sende signaler fra overflata i 20 sekunder.
1976
Viking Lander 1 og Viking Lander 2 gjennomførte vellykkede landinger på Mars. De tok detaljerte fotografier av Marslandskapet sett fra landingsstedene. De hadde også med biologiske instrumenter som de benyttet til å lete etter liv. Det ble ikke funnet noe sikkert tegn til liv. Viking-ekspedisjonene ble likevel sett på som en stor suksess, en suksess som kostet en milliard dollar i 1976! Det skulle gå hele 20 år til neste vellykkede ekspedisjon til Mars.
1997
?ret 1997 markerte starten på det mange mener er den andre store æraen i utforskning av Mars. Mars Global Surveyor ble første satellitt rundt planeten siden 1976. To måneder tidligere landet Mars Pathfinder på Mars (samme landingsmåte som Spirit og Opportunity i 2004). Mars Pathfinder hadde med seg roveren Sojourner. Lille Sojourner ble første kjøretøy på Mars og var et høydepunkt for hele ekspedisjonen.
2001
2001 Mars Oddysey
2001 Mars Oddysey Kilde: NASA
Rundt årsskiftet 98/99 ble fem romfartøyer forsøkt sendt til Mars (fire amerikanske og ett japansk), men ingen klarte å nå frem. Det var derfor en lettelse for amerikanerne da 2001 Mars Oddysey gikk inn i Marsbane i oktober 2001.
2004
Få dager før dette årets begynnelse gikk europeiske Mars Express inn i bane rundt Mars. I januar dette året landet roverne Spirit og Opportunity på Mars. Disse ekspedisjonene kan du lese mye om på denne nettsida.
Her finner du flere bilder til denne artikkelen
Link
Hvis du klikker på linken under finner du en liste over alle Marsferdene som er gjort, både mislykkede og vellykkede. Du kan klikke på hver av disse for å lese mer, og for å se bilder i full størrelse. Planlagte ferder i årene som kommer er også tatt med!
Liste over alle ferder til Mars
Du finner mer historie om observasjoner av Mars her, fra 400 f.Kr. og frem til i dag
   
Referanser:

- "The Smithsonian Book of Mars", av Joseph Boyce, 2002.