Livets opprinnelse: Suppe eller pizza?
26.04.2004 - 16:20
Publisert av: Karina Standahl Olsen
Tema: Liv på Mars?
Side 2 av 3 Forrige side Neste side
Den organiske ursuppen, eller var det urpizza?
I 1953 klarte to forskere (Miller og Urey) å syntetisere organiske molekyler! De tok utgangspunkt i en teori som ble framsatt allerede på 1920-tallet, nemlig teorien om ursuppen. Denne teorien var at energi i form av lyn eller UV-stråling kan få atomer i vann til å gå sammen og danne organiske molekyler.

Miller og Urey prøvde ut teorien ved å tilføre energi i form av kunstig lyn til en blanding av gassene metan, ammonium og hydrogengass, i tillegg til vann. Resultatene var sensasjonelle: Man fikk dannet aminosyrer, byggesteinene for proteiner! I ettertid har man også klart å lage sukkerstoffer, fettsyrer og nukleinsyrer (byggesteiner for DNA og RNA) på denne måten. Du kan lese mer om alle disse stoffene i artikkelen "Hva er en levende organisme?".
Hva betyr ordet syntetisere?
Forsøket til Miller og Urey: Ved hjelp av et system av glassrør og -kuler, lyn, og de rette gassene, klarte man å syntetisere aminosyrer.
Forsøket til Miller og Urey: Ved hjelp av et system av glassrør og -kuler, lyn, og de rette gassene, klarte man å syntetisere aminosyrer. Kilde: Department of Biological Sciences, George Washington University
-Man har altså klart å lage byggesteinene for liv i et miljø som ligner på situasjonen på den unge Jorda!

MEN: � gå fra aminosyrer til proteiner, fra små sukkerstoffer til store, fra fettsyrer til lipider, og fra nukleinsyrer til stabilt RNA og DNA har vist seg svært vanskelig -faktisk umulig så langt. Dette er særlig fordi molekylene man lager virrer fritt rundt i den organiske suppa, i stedet for å danne stabile forbindelser med hverandre.
Hva så med pizzaen?
Jo, hvis man ser for seg at atomene i stedet for å svirre rundt i vann heller finnes på en overflate, da får man jo nettopp en pizza. Pizzateorien ble framsatt av forskeren Wächtershäuser i 1988, og hovedpoenget er dette: Hvis aminosyrer virrer fritt rundt i en løsning er sjansen lav for at de skal treffe og bindes til hverandre slik at et protein dannes. Er de to molekylene derimot svakt bundet i nærheten av hverandre på en overflate, er sjansen for at et protein kan oppstå mye større.

I 1997 klarte Wächtershäuser og Huber å danne et mer komplisert organisk molekyl fra to mindre molekyler ved hjelp av denne metoden. Pizzateorien blir mer og mer populær blant forskere som en forklaring på hvordan komplekse molekyler som proteiner og DNA kan ha oppstått, men likevel har man jo langt igjen før man kan si at man har laget liv!
Forrige side Neste side
Referanser:

- Kjetill Ã?stgaard: Den store kloke boken om Exobiologi, Inst. for bioteknologi, NTNU 2000