Den spesielle Jorda
26.04.2004 - 16:10
Publisert av: Karina Standahl Olsen
Tema: Liv på Mars?
Lider du av kosmisk mindreverdighetskompleks? Mange faktorer gjør den gode gamle Jorda mer spesiell enn man kanskje kunne tro!
1. Vi har vært heldige med Melkeveien: Galaksen har nok tunge grunnstoffer, og er av passelig størrelse. I tillegg ligger Jorda godt plassert: ikke for nær kjernen eller for langt ut mot kanten.

2. En passelig stjerne å kretse rundt: Sola har lang nok levetid til at liv kan oppstå, og sender ikke ut alt for mye skadelig UV-stråling.

3. Riktig avstand fra stjernen vi kretser rundt, altså Sola: Temperaturen gjør det mulig å ha flytende vann på overflata, noe som har vist seg å være et stort pluss for utvikling av komplekst liv.

4. Vi har et stille og rolig nabolag: Planetene rundt oss har stabile baner, og vi har ikke hatt mange store krasj med andre romlegemer heller.

5. Gode naboer: Store Jupiter ligger i passelig avstand og tar av for truende kometer og asteroider. Lille Mars var kanskje kilden til livet på Jorda, ved at en meteoritt med en urorganisme løsnet og landet på Jorden.

6. Riktig planetmasse: Jorda har stor nok tyngdekraft til å holde på atmosfære og hav.

7. En god atmosfære som opprettholder passelig temeratur og trykk, og inneholder gasser som er nødvendige for planter og dyr.

8. Havet: Ikke for stort, og ikke for lite.

9. Riktig mengde karbon tilgjengelig slik at liv kan oppstå.

10. Biologisk evolusjon! Har ført til utvikling fra selvkopierende molekyler til kompliserte organismer.
   
Referanser:

- Kjetill ?stgaard: Den store kloke boken om Exobiologi, Inst. for bioteknologi, NTNU 2000