Mennesker på Mars?
26.04.2004 - 16:00
Publisert av: Karina Standahl Olsen
Tema: Liv på Mars?
Side 2 av 2 Forrige side
Kan mennesker overleve i lengre tid på Mars?
Mars er i dag en kald og tørr planet, men det har ikke alltid vært slik: For milliarder av år siden var det flytende vann der, som gravde ut de kanalene og elveleiene vi kan observere i dag. Kan menneskene "tine opp" planeten slik at flytende vann igjen kan finnes der, og kan vi danne en atmosfære som gjør at vi kan puste fritt, så langt borte fra vår egen planet?

For at mennesker skal kunne oppholde seg i lengre perioder på Mars må temperaturen der heves fra -60°C til ca +5°C. Noen forskere mener at den beste metoden for å klare dette vil være å produsere og frigjøre store mengder med drivhusgasser, som vil legge seg som et teppe rundt hele Mars og gi planeten en atmosfære. Drivhusgassene vil fange varmen fra sollyset og hindre det fra å bli reflektert ut i rommet.
Drivhuseffekten
Drivhuseffekten Kilde: Nova online
Når temperaturen begynner å stige, vil frossen karbondioksid (CO2) i bakken på Mars tine og stige opp til atmosfæren. CO2 er en drivhusgass, og vil bidra til å fange varmen fra sollyset slik at temperaturen stiger ytterligere. Når temperaturen stiger til over frysepunktet vil isen som finnes ved polene begynne å smelte. Vann vil begynne å renne over den tørre Marsjorda, og noe vil fordampe. Vanndamp er også en drivhusgass, og vil bidra til å øke temperaturen på samme måte som CO2.

Det neste trinnet i å gjøre Mars levelig for mennesker vil være å introdusere mikroorganismer som bakterier og mikroskopiske sopper, som kan produsere oksygen. De mest optimistiske mener at dette kan finne sted bare 50 år etter at man først begynner oppvarmingen av planeten. I løpet av minimum 25 år vil mikroorganismene ha endret jordsmonnet på Mars så mye at moser og lav kan begynne å vokse. Etter ytterligere 25 år vil blomster og andre planter kunne vokse, og målet er at disse skal produsere så mye oksygen at menneskene kan puste fritt.
Kanskje Mars vil se ut som dette, med store hav og grønne sletter, etter terraformingen?
Kanskje Mars vil se ut som dette, med store hav og grønne sletter, etter terraformingen? Kilde: ThinQuest
Noen forskere mener at hele prosessen med å varme opp Mars og gjøre den levelig for mennesker bare vil ta ca 100 år, mens andre mener det vil ta opp til en million år. Noe det også er stor uenighet om er om vi faktisk bør gå i gang med et slikt prosjekt. Hva om det finnes liv på Mars allerede, uten at vi har oppdaget det? Og har menneskene egentlig rett til å "overta" en planet og endre den slik vi vil? Uansett vil det ta mange år før det er praktisk mulig å endre Mars slik at vi kan leve der over lengre tid, menneskene har jo ikke vært der selv enda. Noe alle forskere er enige om er at vi må undersøke planeten så nøye som mulig, før vi eventuelt begynner å endre på den.
Forrige side