Spirits ferd del 2
21.07.2004 - 12:05
Publisert av: Martin Winther Lehn
Tema: Oppdrag på Mars
Side 1 av 2 Neste side
Etter tre måneder på Mars holder roveren Spirit fortsatt koken. Hvor lenge klarer den å holde det gående? Greier den å ta seg frem til Columbia Hills? Vil den tåle vinteren som nærmer seg?
Oppsummering
Roveren Spirit landet på Mars 4. januar 2004. Den brukte sine første to måneder til å analysere en god del steiner som den oppdaget på kjøreturen sin. Resultatene fra flere av undersøkelsene tydet på at steinene har ligget i vann (og det å finne ut om det har vært vann på Mars var jo en av de viktigste oppgavene til de to roverne).

11. mars kom Spirit fram til et krater som heter Bonneville. Roveren holdt seg ved kanten av krateret resten av denne måneden og analyserte steiner. Spirit fikk ikke kjøre ned i krateret fordi den da kanskje ikke ville klare å komme seg opp igjen.
April
1. april startet Spirit på sin lange kjøretur mot Columbia Hills. Avstanden dit var 2,3 km, mye lengre enn Spirit hadde kjørt så langt på Mars.

I løpet av noen dager i april hadde roverne en pause mens de fikk oppdatert programvare. Den nye programvaren skulle blant annet gjøre styringen lettere.

Spirit var igang igjen på sin sol nummer 98, som var 13. april. Fra nå av ble dagsetappene mye lengre enn tidligere. I løpet av april kjørte Spirit lengre enn i januar, februar og mars til sammen. På sol 112 kjørte Spirit hele 88 meter, men det var fortsatt 1800 meter igjen til Columbia Hills. Forskerne var spente. Ville Spirit nå fram dit?
Kartet viser Spirits kjørerute frem til sol 112. ?verst ser vi det store Bonneville-krateret. Den store svarte sirkelen rett under midten av bildet angir Missoula-krateret. Litt lenger til høyre: Lahontan-krateret.
Kartet viser Spirits kjørerute frem til sol 112. ?verst ser vi det store Bonneville-krateret. Den store svarte sirkelen rett under midten av bildet angir Missoula-krateret. Litt lenger til høyre: Lahontan-krateret. Kilde: NASA/JPL/MSSS/Arizona State University
Lange dagsetapper i mai
Spirit fikk virkelig opp dampen etter oppdateringen av programvare. Dette skyldtes også at det ikke var fullt så mye steiner i terrenget som der roveren hadde kjørt tidligere. Spirit satte personlig rekord i kjørelengde flere ganger, og det toppet seg på sol 125. Da kjørte den for første gang over 100 m på èn sol, nemlig 123,7 m! Samtidig passerte roveren 2000 meter i total kjørelengde på Mars.

Spirit fortsatte med lange dagsetapper i hele mai, ivrig som den var etter å nå fram til Columbia Hills. Men den passet også på å gjøre vitenskapelige undersøkelser. På hvert overnattingssted brukte roveren instrumentene sine til å undersøke både atmosfæren og strukturer på marsoverflata.
  Neste side
Referanser:

- Erik Tronstad: eRomfart