Planlagte ekspedisjoner til Mars i fremtiden
21.07.2004 - 11:00
Publisert av: Martin Winther Lehn
Tema: Oppdrag på Mars
Side 1 av 2 Neste side
Siden 1997 har det vært stor aktivitet når det gjelder utforskning av Mars. Det ser ut til at denne trenden vil fortsette. Mange ekspedisjoner er planlagt for årene som kommer.
Mars Reconnaissance Orbiter
Mars Reconnaissance Orbiter sendes opp i 2005. Trykk på lenken under for å se bildet i stor versjon.
Mars Reconnaissance Orbiter sendes opp i 2005. Trykk på lenken under for å se bildet i stor versjon. Kilde: NASA/JPL
Denne satellitten vil bli sendt opp i august 2005. Den vil nå frem til Mars i mars 2006. Hovedmålene med ekspedisjonen er å se etter bevis for tidligere sjøer av vann, se etter vann som finnes der nå (under jorda), studere vær og klima i atmosfæren, og finne gode landingssteder for fremtidige ekspedisjoner.

Mars Reconnaissance Orbiter vil gjøre målinger i omtrent ett mars-år (687 døgn). Den vil blant annet ha med seg et kraftig kamera som kan ta skarpe bilder av strukturer på overflaten med størrelse som en badeball.
Phoenix skal se etter tegn til liv
Phoenix vil bli sendt opp fra Jorda i 2007.
Phoenix vil bli sendt opp fra Jorda i 2007. Kilde: Phoenix team, University of Arizona
Phoenix vil skytes opp fra Jorda i september 2007, og vil nå frem til Mars i mai 2008. Phoenix skal lande langt nord på Mars, der det er mye is. Landingsfartøyet vil ha en robot-arm som kan grave i terrenget.

Phoenix skal lete etter organiske molekyler som er en forutsetning for liv. Dersom den finner slike molekyler, vil det være et sterkt hint om tidligere eller nåværende mikroskopisk liv.

Det er antakelig for kalt til at det kan finnes flytende vann i de nordlige områdene til Mars nå, og da kan det heller ikke finnes levende aktive organismer. Men variasjoner i banen til Mars gjør at det kan utvikles varmere klima der hvert 50 000 år, forklarer Dr. Peter H. Smith, ledende forsker for ekspedisjonen. I disse periodene kan isen smelte, og organismer i dvale kan våkne til liv igjen. Dermed kan evolusjonen fortsette.
Mars Science Laboratory
Mars Science Laboratory skal etter planen sendes opp i slutten av 2009.
Mars Science Laboratory skal etter planen sendes opp i slutten av 2009. Kilde: NASA/JPL
Mars Science Laboratory skal etter planen sendes opp i slutten av 2009. Det vil være et mobilt laboratorium (en rover), og det er planlagt at ekspedisjonen skal vare i minst ett mars-år. Det skal ikke brukes luftputer under landingen slik som for Spirit og Opportunity. Man vil bruke et nytt system som gjør at landingssted kan velges med større presisjon.

Ett av formålene med ekspedisjonen er å bane vei får en fremtidig ekspedisjon der man kan ta med jordprøver tilbake til Jorda.

Laboratoriet vil vurdere det biologiske potensialet for minst ett område, dvs. vurdere mulighetene for liv. Laboratoriet vil også se på prosesser som kan gjøre området beboelig. Vannets rolle vil bli studert spesielt. Laboratoriet vil også gjøre geologiske undersøkelser, og kartlegge mengden stråling på overflata.
Mars Telecommunications Orbiter
Skal kanskje sendes opp i 2009, og vil bli den første høyhastighets- kommunikasjonssatellitten på Mars. Den vil sørge for god og hurtig dataoverføring fra andre Mars-ekspedisjoner, blant andre Mars Science Laboratory.
Mars Sample Return Lander
Skal være den første ekspedisjonen som tar med stein og jord fra Mars tilbake til Jorda. NASA har planer om at den første ekspedisjonen av denne typen skal skytes opp i 2014, men man vurderer sterkt å fremskynde den til slutten av 2011. I så fall vil jordprøvene komme tilbake til oss i 2014.

Ekspedisjoner der man borer flere hundre meter ned i bakken vil også kunne bli gjennomført i dette tidsrommet.
Scout missions
Illustrerer ekspedisjoner planlagt for 2007. Trykk på lenken under bildet for å se bildet i stor versjon.
Illustrerer ekspedisjoner planlagt for 2007. Trykk på lenken under bildet for å se bildet i stor versjon. Kilde: NASA
NASA planlegger å gjennomføre en serie små og forholdsvis rimelige ekspedisjoner som de kaller "Scout missions". Disse kan blant annet ha med luftbårne kjøretøy som fly eller ballonger. Oppskyting for den første Scout mission skal etter planen skje i 2007.
  Neste side