Mars - bilder og illustrasjoner
22.07.2004 - 15:30
Publisert av: Martin Winther Lehn
Tema: Informasjon om Mars
Side 1 av 4 Neste side
Mars er den planeten i solsystemet som er mest lik Jorda, og er den eneste planeten som det er aktuelt for mennesker å besøke. Men forholdene der er likevel temmelig ekstreme.
Mars er ikke noe sted for puslinger. Planeten er kald, tørr, steinete og tilsynelatende livløs. Men for de som liker ekstremsport, kan Mars være et spennende sted å dra til. Planeten vil være utfordrende selv for de aller tøffeste av oss. Mars har mange steder som er verdt et besøk, blant annet solsystemets største vulkan og høyeste fjell, og solsystemets dypeste dal.
Denne illustrasjonen viser planeten Mars, med månen Phobos i forgrunnen og månen Deimos i bakgrunnen til høyre i bildet. Det er mange ekspedisjoner til Mars for tiden. Kanskje vil vi om noen tiår få til en bemannet ekspedisjon til Mars, der mennesker kan sette sine bein på planeten.
Denne illustrasjonen viser planeten Mars, med månen Phobos i forgrunnen og månen Deimos i bakgrunnen til høyre i bildet. Det er mange ekspedisjoner til Mars for tiden. Kanskje vil vi om noen tiår få til en bemannet ekspedisjon til Mars, der mennesker kan sette sine bein på planeten. Kilde: © Calvin J. Hamilton
Samme landareal
Jorda og Mars har omtrent like store landareal
Jorda og Mars har omtrent like store landareal Kilde: NASA/JPL
Mars har en radius på 3397 km, og det er omtrent halvparten av diameteren som Jorda har (6378 km). Dermed har Jorda fire ganger større overflate enn Mars. Men siden nesten tre fjerdedeler av Jordas overflate er dekket av hav, og det ikke er hav på Mars, har de to planetene nesten samme landareal.
Det indre av Mars
Mars har en jordskorpe, mantel og kjerne slik som vår egen klode.
Mars har en jordskorpe, mantel og kjerne slik som vår egen klode. Kilde: NASA/JPL
Forskere tror at Mars har en kjerne som utgjør omtrent halvparten av planetens radius. Kjernen består for det meste av jern, men kan også inneholde lettere elementer, spesielt svovel.

Utenfor kjernen er mantelen. Ytterst er det en tynn skorpe.

Jorda består også av en kjerne, mantel og jordskorpe.

  Neste side