Er det liv på Mars?
25.07.2004 - 14:00
Publisert av: Martin Winther Lehn
Tema: Liv på Mars?
Side 1 av 2 Neste side
At det ikke finnes intelligent liv på Mars, ble avklart en gang for alle da det første romfartøyet fra Jorda fløy forbi planeten i 1965. Men spørsmålet om det finnes mikroskopiske livsformer på Mars i dag, er nå mer aktuelt enn noen gang.
Har det vært liv på Mars tidligere?
Planetene i solsystemet ble dannet for omtrent 4,5 milliarder år siden. Den første tiden var det altfor varmt på Jorda til at liv kunne oppstå. Etter hvert som planeten kjølnet, ble forholdene for liv bedre. De fleste forskerne på dette området, tror livet oppsto på Jorda for omtrent 4 milliarder år siden. Da var det tøffe forhold her. Overflatetemperaturen var kanskje så høy som 90 grader. Det var bare såkalte archaebakterier som kunne leve under slike forhold.

Liv kan også ha oppstått på Mars. I det tidlige solsystemet, for mer enn fire milliarder år siden, kan kanskje forholdene for liv ha vært bedre på Mars enn på Jorda. Kanskje kan liv ha blitt dannet på Mars før det ble dannet på Jorda. Men dette er selvsagt bare spekulasjoner...

Hvorfor er det interessant å vite om det har vært liv på Mars?
Mange vil kanskje lure på hvorfor mange er så opptatt av spørsmålet om det har eksistert enkle livsformer på Mars. Men spørsmålet om Jorda er eneste sted i Universet der det er liv, har opptatt mennesker svært lenge. Dersom vi finner ut at det har vært (eller er) liv på Mars, vil det være mer sannsynlig at det finnes liv også andre steder utenfor Jorda. Og da er det gode grunner til å tro at det finnes avansert liv, kanskje mye mer intelligent enn oss mennesker, andre steder i Universet. Husk at det er over hundre milliarder stjerner i vår galakse Melkeveien, og kanskje hundre milliarder galakser i Universet. Rundt mange av stjernene kretser det planeter.
Hva er det alt liv trenger?
For at vi skal kunne forestille oss hva slags liv som kan finnes på Mars, må vi vite hva alt liv som vi kjenner til trenger for å leve. Det spørsmålet får du prøve å svare på (dersom du har lest artikkelen "Hva er en levende organisme?", vet du sikkert svaret):

Spørsmål: Hva er det alt liv trenger for å leve?
vann og sollys
vann, oksygen og energi
oksygen og energi
vann og energi

Klikk på knappen "Sjekk svar!" for å se om du har svart korrekt
Hvor ble det av alt vannet på Mars?
Vann under overflata på Mars, slik en kunstner har sett det for seg.
Vann under overflata på Mars, slik en kunstner har sett det for seg. Kilde: Medialab, ESA 2001
For lenge siden var det massevis av vann på overflata av Mars. Sjøer og elver, som vi kan se spor etter i dag. Og der det er vann, kan det finnes liv! Men hvor ble det av alt vannet?

Mye av vannet har helt sikkert fordampet, og forsvunnet bort fra atmosfæren til Mars. Men det finnes trolig en del vann gjemt under overflata til planeten, flytende eller som is. Nå leter det europeiske romfartøyet Mars Express etter dette vannet (les om det i artikkelen "Mars Express" i kategorien "Oppdrag"). I tillegg finnes en del frosset vann på nordpolen til Mars.

  Neste side