Instrumentarmen
Denne armen er 90 centimeter lang og har 5 ledd. Det ble brukt 18 måneder fra utviklingen av armene startet til de var ferdige og klar for å operere på Mars. To av disse ble brukt bare for å redusere vekten på armen med bare 5 gram! Hvor mye den veier er viktig, siden den tross alt skal fraktes over 160 millioner kilometer. Instrumentarmene som ble skutt opp veide litt over 4 kilo hver og besto av 95 % titanium.
Det var spesielt vanskelig å lage denne armen fordi man ikke kunne testen den i sitt rette element. Tyngdekraften på Jorda er nemlig mye større enn på Mars.
I tillegg må armen være konstruert for å fungere i temperaturområdet fra minus 120 til pluss 45 grader. Dermed må komponentene tåle store temperatursvinginger, og det kan være vanskelig. Spesialt elektriske komponenter er svært utsatt for slitasje ved slike endringer, eller de kan ha bare små temperaturområder som de kan operere innenfor.

For å på forhånd kunne prøve ut de oppgavene Spirit og Opportunity skal utføre på den røde planeten, har de en modell av armen her på Jorda til dette.
   
Referanser:

- Teknisk Ukeblad, nr 7/8 2004